Beste Orcaan,

Mooi dat je mee wil werken aan deze Wiki en jouw kennis en ervaring aan de vereniging ter beschikking wil stellen. Samen met andere roeiers, coaches, commissie- en bestuursleden bouwen we een grote, centrale, overzichtelijke en toegankelijke plek met alle informatie over Orca als vereniging en roeien in het algemeen.

Door jouw kennis te delen via de Wiki draag je bij aan de kennisontwikkeling en kennisoverdracht binnen de vereniging en kunnen Orcanen op elkaar voortbouwen.

Omdat beginnen met bijdragen aan de Orcawiki een aantal vragen oproept hebben we deze handleiding geschreven. Lees deze goed door voordat je begint het het schrijven van je eerste artikelen. Naast het publiceren van nieuwe artikelen ben je welkom om bestaande artikelen te wijzigen of inhoud toe te voegen.

Toevoegen
Het toevoegen van inhoud aan de Wiki gaat via de pagina ‘Zelf meeschrijven‘. Vul alle velden in en klik op verzenden. Hierna zal de Orcawiki Commissie je artikel bekijken. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze snel goedbevonden worden en zal deze gepubliceerd worden op de Wiki.

Onderwerpkeuze
De kracht van een Wiki is dat iedereen zijn eigen kennis over een specifiek onderwerp kan delen. Denk zo breed mogelijk. Naast artikelen over bepaalde begrippen is de Wiki ook heel geschikt voor het inzichtelijk maken van data, het schrijven van handleidingen op het gebied van roeien, coachen en (be)sturen of het delen van andere relevante informatie op het gebied van Orca en roeien. Bekijk een van de vele artikelen op de Wiki eens voor inspiratie.

Voorbeelden zijn

  • Handleidingen en howto’s voor commissies en coachteams
  • Uitleg van begrippen binnen de vereniging en de roeiwereld
  • Artikelen over geschiedenis van de vereniging

Schrijfstijl
De schrijfstijl is formeel en focust zich alleen op het overbrengen van feiten en informatie. Let op dat de belangrijkste informatie in de eerste alinea vermeld wordt, in de rest van het artikel kun je vervolgens dieper op het onderwerp in gaan.

Beeldgebruik
Ondersteun waar mogelijk je artikel met beeldmateriaal, dit maakt het verhaal visueel aantrekkelijk maar kan het artikel ook inhoudelijk versterken. Houd er rekening mee dat afbeeldingen rechtenvrij moeten zijn om gebruikt te kunnen worden op de Wiki.

Brongebruik
Naast dat de Orcawiki gebruik maakt van de kennis van zijn leden om de Wiki vorm te geven maken we ook zoveel mogelijk gebruik van online en offline referenties. Dit om de betrouwbaarheid en de geloofwaardigheid van de Wiki te ondersteunen. Daarnaast kan een uitgebreide bronnenlijst een goed startpunt voor de lezer zijn om zich dieper in het onderwerp te verdiepen.

Bronnen
Zoals te lezen bij ‘bronvermelding’ is een goede bronvermelding in je artikel erg belangrijk. Na een alinea of quote kun je door middel van het insluiten van de bron tussen dubbele haakjes de bron toevoegen aan een referentielijst onder aan het artikel.

((http://itswww.uvt.nl/lis/es/apa/apa-handleiding.pdf))

((Handboek roeien, pagina 16))

Voorbehoud

De Orcawiki commissie behoudt zich het recht om artikelen direct na publicatie en in de toekomst te wijzigen. Daarnaast staat het andere auteurs van de Orcawiki ook vrij onderdelen van geschreven artikelen te wijzigen of inhoud toe te voegen.

Overige vragen
Mocht je nog vragen hebben die niet in deze schrijfhandleiding wordt behandeld, kun je altijd een van de commissieleden van de Orcawiki aanspreken of mailen naar [email protected].

Laatst bijgewerkt op 18/10/2021

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.