Empacher is een Duits fabrikant van roeiboten.

Empacher boten staan bekend om hun felgele kleur met zwarte afwerking. Het grootste gedeelte van de wedstrijdvloot van Orca bestaat uit deze boten.

De boten werden vroeger gemaakt uit hout. Tegenwoordig worden de boten gemaakt uit kevlar en koolstofvezel dat versterkt wordt met een Nomex honingraatpaneel. Het honingraatpaneel word voorzien van een binnen- en buitenschil van koolstofvezel en kevlar. Hierna wordt de boot in een vacuüm zak in de oven gezet, zodat de verschillende materialen goed aan elkaar hechten. De samengehechte materialen zorgen voor een huid die tegen schuurtjes en botsingen kan, maar tegelijk ook licht is.

Historie

In het begin van het bedrijf Empacher bouwde oprichter Willy Empacher, een opgeleide scheepsbouwer en hoofdmeester van het gilde, vooral motor- en zeiljachten in Königsberg. Er was nog nauwelijks vraag naar roeiboten.

In de jaren dertig exploiteerde hij de grootste werf ten oosten van Berlijn met meer dan 100 werknemers. Zoals overal in Duitsland werden tijdens de oorlog boten gebouwd voor de marine en de ingenieurs. In 1945 vluchtten de zes leden van het gezin per boot vanuit Oost-Pruisen naar Sleeswijk-Holstein en bereikten Eberbach in 1947 zonder geld op zak.

Met minimale middelen slaagde Willy Empacher er in een nieuw bedrijf op te bouwen. Na het in eerste instantie te huren, nam hij de Seibert-werf over. Reparaties en kleine nieuwe boten waren de start van het roeibootbedrijf in Eberbach. Het duurde tot 1952 voordat het eerste houten acht werd geproduceerd, gevolgd door de eerste multiplex-raceboot in 1953.

In de jaren ’80 brak de tijd van de moderne botenbouw aan. Wat toentertijd “exotische” materialen waren, is vandaag de standaard geworden. Pas in 1983 werd het mogelijk om de kosten van het bouwen van polyester boten te dekken en er winst mee te maken. Tot die tijd, en zelfs later, werden de zwarte cijfers geschreven door de productie van houten boten op de werf in de Neckarstrasse. In 1976 word er voor het eerst meer geld verdiend met de productie van polyester roeiboten.

Laatst bijgewerkt op 10/05/2019

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.
Onderwerpen: