Brugge is een stad in België en de hoofdstad en grootste stad van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Daarnaast is het een van de trainingskamp locaties voor wedstrijdroeiers van Orca. Brugge is een uitwijklocatie voor Hazewinkel bij vorst, of wordt ingepland als extra trainingskamp.

Brugse Trim en Roeiclub

Orca verblijft tijdens het trainingskamp in Brugge bij de Brugse Trim en Roeiclub. Deze Vlaamse roeivereniging werd in mei 1978 opgericht. De vereniging behaalde voornamelijk in de jaren ’80 van de vorige eeuw enige roeisuccessen, waaronder een zilveren medaille op de Olympische spelen in Los Angeles in 1984 en goud op de Wereld Kampioenschappen in Kopenhagen in 1987.

In 1992 werd pal naast de vereniging de jeugdherberg “Herdersbrug” geopend, waar ook Orca tijdens de trainingskampen in Brugge verblijft. De jeugdherberg biedt plaats aan 112 personen, verdeeld over kamers voor vier of zes personen, ingericht met stapelbedden. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte van 70 vierkante meter.

De roeivereniging biedt een ergometer- of krachttraining ruimte. Boten moeten echter buiten in stellingen of op de botenwagen worden gelegd.

Boudewijnkanaal

Het Boudewijnkanaal is het roeiwater in Brugge, wat de Zeebrugse voorhaven met de Brugse binnenhaven verbindt. Het heeft een totale lengte van 15 km en is 65 tot 115 meter breed. De roeivereniging bevindt zich ongeveer halverwege het kanaal. Let op: aan de havenkant van het kanaal kan op het open stuk flinke wind en golven staan.

Doordat het zoute zeewater zich in het Boudewijnkanaal met het zoete water uit de binnenwateren vermengt ontstaat er brak water in het kanaal. Daardoor is het kanaal ideaal voor trainingen in de winter, omdat het brakke water niet bevriest waar dat bij andere wateren wel gebeurt.

Routebeschrijving

Met de auto is de Herdersbrug tweeënhalf uur rijden. Het adres van de accomodatie is CoiseauKaai, 46 in Brugge.

Laatst bijgewerkt op 19/06/2020

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.