De Hoerenbocht of De Grote Bocht is een scherpe en beruchte bocht op de Amstel, waar de Heineken Roeivierkamp en de Head of the river Amstel worden gevaren. De bocht beschrijft een hoek kleiner dan 90 graden. Onervaren stuurlieden sturen de bocht daarom vaak te laat in, en eindigen zo in het riet op de andere oever. Ook te vroeg insturen kan gebeuren, waardoor men aan de binnenkant tegen de wal aan komt.

Om toch goed de bocht door te komen wordt er een amstelroer onder de boten gemonteerd, omdat er met een standaard roer niet genoeg gestuurd kan worden.

Het sturen van de Hoerenbocht

In principe geldt voor elke bocht op de Amstel: wijd in = strak uit, strak in = wijd uit. Er is echter wel een optimale lijn voor de grote bocht richting Amsterdam, om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk (extra) meters aflegt worden.

Iedereen heeft zijn eigen manier en herkenningspunten voor het insturen van de grote bocht. Wat vaak fout gaat bij sturen in een gebrek aan geduld. Stuurtjes durven niet te wachten met insturen en sturen te vroeg, en komen te wijd uit. Ook is het geleidelijk sturen belangrijk in plaats van direct het volledige roer erop. Hierdoor kan de boot namelijk instabiel worden.

Gedurende het sturen moeten de roeiers beter afmaken en sterk in eerste stop blijven zitten. De boot blijft op deze manier recht liggen.

Laatst bijgewerkt op 11/06/2017

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.