Voorbereiding

  1. Wedstrijdschema bekijken

Bekijk het blokkenschema op de website van de wedstrijd. Meestal komen deze in de week voor het wedstrijdweekend online. Bepaal van tevoren welke ploeg(en) je wil volgen, probeer te focussen op één ploeg, de rest van de uitslagen kun je aan het eind van je verslag vermelden. Zorg ervoor dat je met z’n tweeën bent zodat een iemand het camerawerk, en een iemand inhoudelijk en interviews kan doen.

  1. Contacten leggen, afspraken maken

Zorg dat je van tevoren je bronnen regelt. Vraag van tevoren alvast aan de coaches of ze tijdens de wedstrijd tijd hebben voor een voor- en nabeschouwing en wanneer dat uitkomt. Datzelfde geldt voor roeiers, organisatie van de wedstrijd of bestuur. Verwerk dit in je callsheet.

  1. Callsheet invullen

In het callsheet vul je in wat en wie je waar en wanneer gaat filmen. Bedenk van tevoren welke beelden je waar gaat draaien, kies je voor de start, finish, fiets je mee? Ben je bij het opriggeren, het er in leggen van de boot, het oproeien? Maak een shotlist zodat je dit op de dag zelf zo kan afvinken. Bedenk ook van tevoren de vragen die je gaat stellen in de interviews. Als er een presentatietekst in zit kun je deze ook alvast bedenken. Zet het callsheet in de map ‘callsheets’ in de Google Drive.

  1. Materiaal afschrijven en meenemen

Reserveer op de lijst in de bestuurscamera de camera en de microfoon. Zorg ervoor dat de batterij van de camera volledig is opgeladen en dat je een lege SD-kaart voor in de camera hebt. Zorg er ook voor dat je genoeg vrije ruimte hebt om alle beelden te kunnen draaien die je wil hebben. Vergeet de minijack naar XLR kabel voor de microfoon niet!

 

Tijdens de wedstrijd

  1. Volg het callsheet!

Als het goed is hoef je op de wedstrijddag zelf alleen nog maar het callsheet te volgen om een goed wedstrijdverslag neer te zetten. Zorg ervoor dat je alle bronnen spreekt, genoeg beelden op en rond de baan maakt en de shotlist afwerkt. Waarschijnlijk komen er nog een hele hoop andere dingen langs die je niet van tevoren had gepland, liever te veel dan te weinig beeldmateriaal!

 

Achteraf

  1. Snel monteren

Zorg ervoor dat het wedstrijdverslag snel wordt gepubliceerd op het Studio Orca Youtube-kanaal. Het liefst willen we het verslag de maandag na het wedstrijdweekend al online. Als het goed is kun je aan de hand van het callsheet en het beeldmateriaal het filmpje zo in elkaar zetten zoals je het van tevoren had bedacht.

  1. Promoten in Orca Facebookgroep

Promoot je wedstrijdverslag in de Facebookgroep voor alle Orcanen. Zo kan iedereen zien waar we Orca mee bezig is en kunnen we die likes binnenharken!

  1. Materiaal terugbrengen

Breng binnen een aantal dagen de camera en microfoon terug naar Orca zodat ook anderen er mee aan de slag kunnen. Doe de accu van de camera in de oplader! De ruwe beelden kun je vanaf je computer of SD-kaart op de harde schijf van Studio Orca zetten.

 

Laatst bijgewerkt op 23/12/2016

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.