De KNRB of Koninklijke Nederlandse Roeibond is het overkoepelende orgaan van alle roeiverenigingen in Nederland. De sportbond is opgericht in 1917, in 2017 vierde de KNRB zijn 100ste verjaardag.

De bond is aangesloten bij het NOC*NSF, en is gerechtigd om kandidaten/ploegen voor te dragen voor deelname aan de Olympische Spelen. De bond voert een topsportbeleid, waarin geprobeerd wordt om met minimale middelen toch zo hoog mogelijke prestaties te leveren.

Daarnaast voert de bond ook een breedtesport-beleid, gericht op het betrekken van een breed publiek bij het roeien, gericht op het laten zien waarom roeien nu zo leuk en gezond is.

Geschiedenis

Hoewel de eerste Nederlandse roeivereniging, De Amstel, al sinds 1872 bestaat, werd pas in 1917 een nationale overkoepelende organisatie voor de roeisport opgericht: de KNRB. Door de jaren heen heeft de bond haar stempel gedrukt op de internationale roeigemeenschap, met als hoogtepunt deelname van Nederlandse roeiers aan de Olympische Spelen.

Wedstrijden

De KNRB organiseert diverse wedstrijden en toernooien, zoals de nationale roeikampioenschappen, de Indoorroeikampioenschappen en de Head of the River Amstel. Daarnaast ondersteunt de bond bij het organiseren van internationale evenementen zoals de European Rowing Championships, World Rowing Championships en de selectie en voorbereiding van Nederlandse roeiers voor de Olympische en Paralympische Spelen.

Laatst bijgewerkt op 28/03/2023

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.
Onderwerpen: