Het samenstellen van een roeiploeg is als een puzzel. De stukjes moeten precies samenvallen, zodat de ploeg een geoliede machine kan vormen en zo maximale bootsnelheid kan bereiken. Idealiter kan elke roeier optimaal presteren. Daarvoor is het belangrijk dat de juiste roeier op de juiste plek in de boot zit.
Slag
De “slag” is de roeier die het dichtst bij de achtersteven van de boot en meestal de meest concurrerende roeier in de bemanning. Alle anderen volgen de timing van de slag – het plaatsen van hun bladen in en uit het water op hetzelfde moment als een streek. De slag kan communiceren met de stuurman om feedback te geven over hoe de boot aanvoelt. Tijdens een race is het de verantwoordelijkheid van de slag om de snelheid van de ploeg en het ritme vast te stellen. Vanwege de grote verantwoordelijkheden, zal de roeier op slag gewoonlijk een van de meest technische roeiers van de ploeg zijn en in staat om een goed ritme voor te slaan.
Zeven
De volgende roeier (‘zeven’ in een acht) zit direct achter de slag en is meestal zowel fysiek als technisch sterk: deze roeier fungeert als een buffer tussen de slag en de rest van de bemanning. De roeier op zeven volgt het ritme van de slag nauwlettend en helpt dit ritme over te brengen naar de rest van de boot. In het bijzonder naar de roeiers die aan dezelfde kant roeien als zeven, aangezien roeiers de neiging hebben naar de bladen aan hun kant van de boot te kijken om het ritme te volgen. Als de slag het ritme aanpast, is het essentieel dat zeven deze verandering volgt zodat deze wordt overgebracht naar de rest van de ploeg. De taak van de roeier op zeven is om het ritme van de slag door te geven.
Middenschip
De roeiers in het middenschip (de nummers 2 en 3 in een vier, en 3, 4, 5 en 6 in een acht) zijn normaal gesproken de sterkste en zwaarste roeiers, gewoonlijk bekend als de brandstoftank, machinekamer, of powerhouse. De boot is stabieler het midden, daarom hoeven de roeiers in het midden van de boot niet zo technisch te zijn of te reageren op de bewegingen van de boot en kunnen ze zich meer richten op zo hard roeien. Het is gebruikelijk bij roeiploegen om de technisch meest bekwame roeiers op de boeg- en slagposities te zetten, en de fysiek sterkste en zwaarste roeiers in het midden te plaatsen.
Boegenpaar
De roeier die het dichtst bij de boeg van de boot roeit, wordt gewoonlijk boeg genoemd. In boten zonder stuur is de boeg vaak verantwoordelijk voor het sturen en geven van commando’s. Het boegenpaar is verantwoordelijk voor de stabiliteit van de boot en zijn vaak erg technische roeiers. Het achterschip van de boot is het meest gevoelig voor bootbewegingen. Een goede boeg moet daarom flexibel en snel in hun bewegingen moet zijn. Het boegpaar is meestal de kleinste van de roeiers in de boot.
Laatst bijgewerkt op 15/03/2019