Een van de beste methoden voor het verbeteren van technieken voor roeien en sturen is video-analyse. Het maken van een video kan tijdens het coachen van de ploeg vanaf de kant worden gemaakt, of vanuit de boot zelf.

Het belangrijkste waar een goede video voor analyse aan voldoet, is de best mogelijke camerahoek. Vaak gemaakte fouten zijn bijvoorbeeld het maken van video die in een hoek staat ten opzichte van de atleet. Film altijd 90 graden haaks voor de atleet wanneer je video-opnamen voor een analyse maakt. Een ander hoek maakt het verdomd moeilijk om bewegingen duidelijk te zien en de atleet te laten begrijpen wat je probeert te veranderen.

Video-analyse voor roeiers

Draag kleding die licht gekleurd is en bij voorkeur met een streep langs de zijkant van je oksel naar je dijbeen. Met een duidelijk referentiepunt (de streep) kun je heel gemakkelijk zien welk deel van je lichaam naar welk punt van de roeislag beweegt. Het is ook mogelijk om een camera op de rigger te monteren en zo vanuit de boot beelden te maken van de roeier.

Video-analyse voor stuurtjes

Een video vanaf het oogpunt van de stuur kan belangrijke inzichten opleveren op het gebied van bladwerk en gelijkheid binnen de ploeg. Er zijn speciale sets beschikbaar waardoor je een GoPro of vergelijkbare camera op het hoofd van de stuur kan monteren. Ook een camera gemonteerd op de boeg van de boot geeft inzicht in hoe de boot als geheel roeit.

Naast het analyseren van de roeiers kan een geluidsopname van een stuur ook waardevol in zijn in het analyseren van de gegeven commando’s en het actief sturen van de ploeg.

Laatst bijgewerkt op 16/09/2019

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.
Onderwerpen: