Roeien is een fantastische sport voor het ontwikkelen van core-, been- en armsterkte plus alle cardiovasculaire voordelen. Helaas, gezien de aard van de sport, heeft het een redelijk hoge kans op blessures van onderrug. De ribben zijn een ander gebied dat onder veel stress kan komen als gevolg van roeien en breuken komen vaak voor bij roeiers die veel op het water te vinden zijn. Helaas zijn er veel roeiers die het probleem pas met zijn of haar coach bespreken op het moment dat het al te laat is.
De roeihaal is een herhaalde continue cyclus, vanuit een positie met gebogen benen en ellebogen recht naar een volledig uitgestrekte kniepositie en elleboogflexie met de buitenarm richting het lichaam. Een sterke rug en core is een essentieel onderdeel om het vermogen tijdens de haal te vergroten en letsel te voorkomen. Slechte techniek is gebruikelijk, vooral bij beginnende roeiers, en tenzij dit wordt verholpen, zijn blessures bijna onvermijdelijk.
Roeiers moeten altijd proberen de manier waarop ze roeien te verbeteren om hun risico op blessures te verminderen. Om roei-blessures te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je een core- en krachttraining volgt die je de gespierde kracht geeft om aan de eisen van de sport te voldoen, evenals een flexibiliteitsprogramma om ervoor te zorgen dat je de nodige bewegingsvrijheid hebt om de haal goed uit te voeren.
Risico’s voor roeitrainingen
Enkele van de factoren die het risico op het oplopen van een roei-blessure kunnen vergroten, zijn:
- Slechte techniek
- Gebrek aan fitheid
- Overtraining
- Fysieke beperkingen
Veel voorkomende blessures bij roeiers
De meest voorkomende roei-blessure is lage rugpijn, op de voet gevolgd door blessures in de knie. Omdat roeien alle gewrichten van het lichaam in verschillende mate omvat, kan een gewricht aan een gewricht worden blootgesteld. Naast blessures aan de rug en knie, komen vooral rug- en nekpijn, spierblessures, kniepijn, polsblessures en de voor de hand liggende blaren voor. Een blessure aan de ribben treedt meestal op bij roeiers die overtraind zijn.
Laatst bijgewerkt op 16/03/2019