Dit artikel biedt uitgebreide richtlijnen voor het organiseren van een roeiselectie. Het begeleidt coaches en selectiebegeleiders bij het werven, promoveren en selecteren van potentiële roeiers. Hierin wordt rekening gehouden met verschillende aspecten zoals conditie, techniek, motivatie en mentaliteit van de roeiers. Ook wordt benadrukt hoe belangrijk feedback en communicatie zijn in dit proces. Het artikel is bedoeld om een overzichtelijk en efficiënt selectieproces te bevorderen, waarbij zowel de coach als de roeier zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Werving

Het vormen van een succesvolle eerstejaarsacht begint bij de werving van eerstejaars studenten tijdens de UIT week. Laat studenten die voldoen aan het vastgestelde talentprofiel voor licht, zwaar en dames zich inschrijven. Hamer nog niet teveel op hun potentie om hard te roeien, veel beginnende studenten zijn vooral op zoek naar gezelligheid.

Promotie en aanmelding

Het breed promoten van de selectie binnen de vereniging. Spreek daarnaast talentvolle ouderejaars buiten de wedstrijdsectie en eerstejaars die twijfelen persoonlijk aan. Zet eventueel ouderejaars wedstrijdroeiers in om twijfelaars te overtuigen een poging te wagen in de selectie. Laat ze bij het inschrijven hun lengte, gewicht, span, leeftijd en een korte motivatie opgeven.

Selecteer na de start van de selecties zo snel mogelijk terug naar twee achten. Zo houd je de selectie vlot en overzichtelijk.

Overzicht

Houdt in een overzichtelijk document bij welke roeiers je in je selectie hebt, wat hun kenmerken, sterke en zwakke punten zijn.

Beoordeel de roeiers tijdens de selectie op de volgende punten;

  • Conditie
  • Techniek
  • Progressie
  • Motivatie
  • Mentaliteit
  • Blessuregevoeligheid
  • Algemene psyche

Bekijk daarnaast ook hoe je roeiers buiten de boot op sociaal vlak met elkaar omgaan.

Feedback

Tijdens de selecties willen zowel de roeiers als jij dat ze zich van hun beste kant laten zien. Geef daarom zowel binnen als buiten de boot gerichte feedback.

Organiseer een PG’tje om van je selectanten te horen hoe ze de selectie vinden, wat hun plannen voor het aankomend jaar zijn, wat ze van de groep vinden en hoe ze het fysiek aanvoelen.

Je wil de roeiers in verschillende opstellingen laten roeien om te bekijken welke indeling werkt en welke niet werkt. Maak eventueel een A en een B boot, zo schep je duidelijkheid waar roeiers in de selectie staan. Daarnaast kun je altijd blijven wisselen tussen de A en B boot om te kijken hoe roeiers daar op reageren en hoe een andere opstelling roeit.

Laatst bijgewerkt op 16/09/2023

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.