Pimenoven is een veel gebruikte roei-oefening om het vasthouden van de druk en het uitstellen van het koppelen met de rug te verbeteren. Het staat ook wel bekend als ‘omgekeerd uitlengen’. In Engelstalige landen wordt de oefening de ‘Russian catch’ genoemd.

Bij de oefening wordt uitgevoerd door vanuit de inpik alleen de benen uit te trappen. Er wordt uitgezet in de derde stop houding, als de benen net plat zijn. Vervolgens komt de rug er bij en wordt er uitgezet in tweede stop houding, met gestrekte armen. Uiteindelijk worden ook de armen aan de haal toegevoegd.

De roeier focust tijdens de oefening op het duidelijk indelen van de haal in drie delen, eerst de benen, daarna rug, dan armen. Tijdens de oefening kan de roeier goed voelen dat meer lengte ook meer bootsnelheid is en kan hij werken aan de doorversnelling in de haal.

Nikolay en Yuriy Pimenov

Nikolay en Yuriy Pimenov zijn twee gepensioneerde Russische roeier die meestal in ongestuurde nummers startte. Zij zijn de eersten die de ‘Pimenov’ oefening toepaste in hun trainingen. Tussen 1978 en 1993 wonnen de broers een zilveren medaille op de Olympische Spelen van 1980, evenals drie gouden, drie zilveren en een bronzen medaille op de wereldkampioenschappen. Ze eindigden op de 6e en 15e plaats op de Spelen van 1988 en 1992. Ze miste de Olympische Spelen van 1984 vanwege de boycot van de Sovjet-Unie.

Laatst bijgewerkt op 05/02/2020

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.