Coaching van teamdynamiek en omgaan met verschillende persoonlijkheden vormen een zeer belangrijk aspect van coaching in elke teamsport, en roeien is daarin zeker geen uitzondering. Met zoveel mensen met verschillende achtergronden, bevatten roeiploegen bij studentenroeiverenigingen, jeugdverenigingen of burgerverenigingen of altijd een grote mix van persoonlijkheden en capaciteiten. Ploeggenoten die verschillende benaderingen en verschillende motivaties kunnen hebben, moeten een manier vinden om samen te werken en een gevoel van cohesie te hebben als ze willen slagen. Een manier vinden deze verschillende individuen in balans te brengen en samen hard te laten roeien is de moeilijke taak van de coach. Hoewel een groot deel van coaching in elke sport wordt opgepakt met de sportieve en technische aspecten is het net zo belangrijk, zo niet belangrijker, om een goede leider te zijn. Om boven de ploeg te staan moet je niet alleen het charisma hebben om te coachen en te inspireren, maar ook het vermogen om het creëren van teamchemie te begrijpen en te faciliteren. Dit is waarom de beste atleten die enorme kennis hebben van het fundamentele en technische aspect van een sport niet altijd de beste coaches zijn. Om een goede coach te zijn, moet je ook een beter begrip hebben van de menselijke psyche.
Verschillende persoonlijkheden binnen het team coachen
Niet iedereen binnen de ploeg is uit hetzelfde hout gesneden; ieder individu is op de een of andere manier uniek. Er zijn bepaalde psychologische kenmerken die elke persoon maken die hij of zij is. Deze psychologische verschillen betekenen dat coaches atleten niet als robots kunnen behandelen. Dat is de reden waarom je als je twee ploegen hebt die gecoacht worden door dezelfde persoon met hetzelfde trainingsprogramma, en met dezelfde ergo-scores en vermogen in de boot, dit niet betekent dat je dezelfde resultaten zult behalen tijdens wedstrijden. Er zijn veel variabelen in ploeg- en individuele mentaliteit en chemie binnen de ploeg die uiteindelijk veel te zeggen hebben over het uiteindelijke succes.
In bijna elk team, in elke sport, maar ook in de meeste werkomgevingen, strekt het spectrum van verschillende persoonlijkheden zich uit van degenen die een nonchalante houding hebben tot fanatieke en streberige roeiers, en alles daartussenin. Niet alleen zijn er verschillende temperamenten onder ploeggenoten, maar er zijn ook veel andere significante verschillen die een rol zullen spelen bij het creëren van teamchemie, zoals verschillende opvattingen over politiek, verschillende religies, verschillende etniciteiten, verschillende klassen- en familieachtergronden, enzovoort. Tijdens het roeien is er een andere, vrij ongebruikelijke, teamdynamiek die aanwezig is in veel mannenploegen, het fenomeen van vrouwelijke stuurtjes in mannelijke teams. Dit kan heel lastig zijn omdat mannen en vrouwen bepaalde belangrijke verschillen hebben en vaak dingen op verschillende manieren benaderen. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat iedereen in een team aan het einde van de dag dezelfde fundamentele reden heeft om met de roeisport bezig te zijn: Het probleem is dat dit in eerste instantie misschien niet voor de hele ploeg meteen duidelijk zal zijn. Nu kan een atleet betrokken zijn bij het roeien, omdat deze van competitie houdt, zijn limieten test, vanwege het kameraadschap, of gewoon om in vorm te blijven. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar de sleutel is dat ergens diepgeworteld een soortgelijke, fundamentele, verenigende verbinding bestaat tussen alle atleten in een ploeg. De sleutel is om dat te ontdekken en om iedereen dat te laten begrijpen. Iedereen in een team hoeft het niet altijd met iedereen eens te zijn en niet iedereen hoeft vrienden met elkaar te zijn, Wat wel belangrijk is, is een wederzijds gevoel van respect en begrip en dat er een gemeenschappelijk en duidelijk doel is gesteld binnen de ploeg. Een goede doelensessie kan hier bij helpen.
De juiste omgeving creëren
Het is de taak van de coach om een omgeving te creëren waarin iedereen kan begrijpen dat ze allemaal fundamenteel gemeenschappelijke doelen hebben en een omgeving te koesteren waarin vertrouwen wordt gecreëerd. Vertrouwen is van het grootste belang bij het roeien. Niet alleen heeft het werk van je ploeggenoten invloed op je vermogen om te slagen, maar het kan ook je eigen houding en motivatie sterk beïnvloeden. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om hard te trainen je ploeggenoten om je heen niet toegewijd zijn om hard te werken, en zich niet volledig inzetten tijdens trainingen. Maar als een roeier gelooft dat iedereen aan boord is, dan kan die persoon zich helemaal comfortabel voelen door hard te trainen, omdat de vruchten van zijn of haar arbeid er waarschijnlijk toe zal doen.
“Roeien bouwt geen karakter op, het onthult het.”
Hoewel dit een vaak aangehaalde uitdrukking in de roeierswereld is, en tot op zekere hoogte erg nuttig kan zijn, kan roeien ook helpen bij het bouwen van karakter als het op de juiste manier wordt beheerd en als de juiste omgeving wordt gecreëerd. Het is de taak van de coach om zijn of haar atleten te beheren en problemen te signaleren voordat deze zich voordoen. Snel eventuele problemen te behandelen op een manier die iedereen in staat stelt de rode draad te begrijpen die het team verenigt. In plaats van ploeggenoten die enigszins buiten de boot vallen te dwingen zich aan te passen aan een bepaalde filosofie, is het vaak nuttig om hen ‘met vriendelijkheid te doden’. Met andere woorden, creëer een bemoedigende omgeving gebaseerd op positieve motivatie die indirect negativiteit en conflicten vervreemdt en ontmoedigt.
Laatst bijgewerkt op 16/03/2019