Waar bij het traditionele roeien roeiers gezamenlijk een roeihaal maken om de boot te versnellen, maken roeiers bij asynchroon roeien (ook wel antifase-roeien) om-en-om een haal. De gedachte achter deze theorie is dat de boot geen enkel moment door de recover wordt afgeremd, maar er een constante versnelling plaatsvindt. Het is nooit in de praktijk aangetoond dat asynchroon roeien daadwerkelijk voor een hogere bootsnelheid zorgt.
Zie ook deze video van een asynchroon roeiende 8 van de London Rowing Club in 1929.
Historie
In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd er al geëxperimenteerd met asynchroon roeien. In 2017 bouwden Franse onderzoekers een testomgeving om de theorie te testen. Een schaalmodel met acht roei-robots vertoonde tijdens een traditionele roeihaal een vertraging van 20% tijdens de recover. Een test met asynchroon roeien toonde minder verstoring tijdens de recover, maar tevens een 8% lagere bootsnelheid ten opzichte van de klassieke roeihaal.
Nadelen
Het asynchroon roeien zorgt voor verstoren binnen de boot. Ook is de huidige vloot niet uitgerust voor de roeitechniek, er zijn geen roeiboten in productie die hiervoor geschikt zijn. 4+ roeiboten die voor asynchroon roeien zijn gebouwd hebben een plaats voor het stuurtje in het midden van de boot, zodat het boegen- en slagenpaar onafhankelijk van elkaar kunnen roeien.
Laatst bijgewerkt op 06/01/2020