Het bladwerk heeft direct gevolg op de beweging en snelheid van de boot. Hierom besteden veel coaches meer aandacht aan correct bladwerk dan aan de lichaamsbeweging. Echter, het blad werk is een direct gevolg van wat er in de boot gebeurt. Het is mogelijk om ofwel de lichaamsbeweging of het bladwerk te veranderen en verbeteringen aan de andere kant te zien. Een voorbeeld van goed bladwerk:
Recover
Tijdens de recover gaan de bladen in een vloeiende, horizontale beweging richting boeg. De roeier moet voldoende ruimte hebben om de bladen te draaien, zonder het water te raken. Draaien voor de plaatsing Idealiter begint het draaien van de bladen als de handen over de enkels gaan. Draaien moet rustig gebeuren, tijdens het laatste stukje van de recover. Het mag geen invloed hebben op de (horizontale) beweging van het blad.
Plaatsing
De plaatsing van het blad in het water gebeurt snel, als een vervolg van de recover. Het moet afgestemd zijn op de snelheid van de boot, zonder te veel back-splash of front-splash. Voor beginners wordt echter een kleine back-splash aangeraden, om zeker te zijn dat ze geen water missen. Het gewicht van de riem zorgt voor de plaatsing, niet de kracht. De plaatsing van het blad in het water, moet meteen gevolgd worden door de horizontale power application als de bladen bedekt zijn.
Drive
Gedurende de drive moet de bladen 2 of 3 cm onder het wateroppervlak zitten. Omdat de boot versnelt gedurende de drive, is het van belang omook de riemhandel versnellen, waardoor de horizontale druk op het water gehandhaafd blijft.
Uitpik
De uitpik volgt op de laatste ‘push’ van de boot. De roeier moet een vlotte, vloeiende, half-ronde beweging maken, om de bladen, nog steeds ongedraaid, omhoog en uit het water te krijgen. Het draaien gebeurt nadat het blad uit het water is. De weg van de handels moet zowel tijdens de drive als de recover horizontaal zijn, verbonden door halfronden uiteinden, als de riemen van richting veranderen. De hele beweging (draaien, plaatsen, uitpik en terugdraaien) moet gerelateerd zijn aan de snelheid van de boot en het tempo.
Artikel: “Rowing Technique” van KNRB.nl
Laatst bijgewerkt op 19/08/2019