Een goede coach is voor elke roeiploeg anders. Waar de een ijzeren discipline vanuit het coachkader nodig heeft, is de ander meer gebaat met een zachte hand. Het moet nou eenmaal ook klikken tussen coach en ploeg. Wel zijn er een aantal kwaliteiten die
Vertrouwen
Voordat je jouw verhaal aan anderen kunt vertellen, moet je er zelf in geloven. Vaak is dit een kwestie van zelfvertrouwen van de coach. Dit moet niet worden verward met arrogantie, daar wordt niemand beter van. Vertrouwen betekent gewoon dat je vertrouwen hebt in je eigen capaciteiten en in het coachplan of trainingsprogramma.
Consistentie
Roeistijlen variëren, maar de coach met een consistente aanpak zal altijd meer uit zijn atleten kunnen halen dan iemand die zijn visie voortdurend verandert. Bijna elke benadering kan werken, zolang je maar duidelijk kunt definiëren hoe je de techniek wilt laten uitvoeren en je consequent bent over wat je wilt zien.
Communicatie
Duidelijk gedefinieerde techniek is ook afhankelijk van communicatie. Een goede coach moet op verschillende manieren hetzelfde kunnen zeggen, zodat het voor iedereen begrijpelijk is en elke roeier helpt om uit te zoeken hoe hij deel kan uitmaken van het geheel.
Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen is de vaardigheid om te werken met de beste middelen die je op dat moment voor handen hebt. Het gaat niet om een verandering van filosofie of technische benadering, maar het kan een verandering in de afstelling van de riemen zijn, afhankelijk van de grootte en het gewicht van je bemanning, of een aanpassing in het wedstrijdplan als reactie op ongunstige omstandigheden of kennis over je tegenstanders. Het is het vermogen om een probleem aan te pakken en, met behulp van de beschikbare hulpmiddelen, fysiek of metafysisch, de beste situatie te creëren voor de roeiploeg.
Taaiheid
Niemand wil deel uitmaken van een team waar de coach mensen smeekt om te blijven. De beste manier om de resultaten bij elke roeiploeg te verbeteren, is een een cultuur van hard werken en doorzettingsvermogen. Leid je ploeg door zelf het goede voorbeeld te geven. Dat wil niet zeggen dat je per sé met een ijzeren vuist moet coachen, maar je moet een harde lijn nemen en je eraan houden – je roeiers zullen respect voor je hebben en de cultuur van de ploeg zal diezelfde kant op gaan.
Doelen
Stel bepaalde standaarden voor je roeiers en stel doelen, of het nu een persoonlijk record op de ergometer is op het erg of kampioenschap in het voorjaar. Als de doelen in het begin duidelijk zijn, zal het werk dat nodig is om ze te bereiken als een natuurlijk onderdeel van het proces worden beschouwd. Het is belangrijk om ook een idee te hebben over het proces, of tussendoelen die je naar je uiteindelijke doel leiden. Ben je waar je moet zijn op dit punt in het seizoen om je doel te kunnen bereiken?
Visie
Een goede coach moet zowel de hele boot als individuele roeiers kunnen coachen. Je moet de big picture kunnen zien. Als je de hele dag afzonderlijke technieken uitzoekt in plaats van te benadrukken wat je van de crew als geheel wilt zien, kom je terecht bij een roeiploeg met roeiers die individueel goed kunnen roeien, maar als ploeg niet hard gaan.
Kennis
Dit is deels het gevolg van vele jaren coachervaring ervaring en deels van het hebben van een natuurlijke nieuwsgierigheid en honger naar kennis over roeien. Er zijn fantastische roeiers die het nooit ver hebben geschopt als coach. Kennis draait niet om zélf goed kunnen roeien, maar is het resultaat van het zorgvuldig hebben overwogen van elk aspect van de roeihaal in combinatie met eigen ervaring bij het streven naar technische perfectie.
Verwachtingen
Je moet veel verwachten van atleten. Als je de lat hoog legt en verwacht dat ze zullen bereiken wat je van hen vraagt, zullen ze vaker wel dan niet hun potentieel bereiken. Als je lage doelen stelt werkt dat vaak demotiverend en sta je meteen al met 1-0 achter. Zet liever te hoog in dan te laag.
Houding
Jij bent een leider. Je roeiers willen naar je opkijken, en dat zullen ze doen als je trouw bent en niet meer van je ploeg vraagt dan dan jij van jezelf. Als je alles doet wat je kunt om hen te helpen hun doelen te bereiken, zullen ze zich tot het uiterste begeven voor jou, omdat de ploeg-coach relatie gelijkwaardig is.
Laatst bijgewerkt op 16/03/2019