Een wedstrijdplan is een strategisch plan in voorbereiding op een roeiwedstrijd. Het wordt geschreven door de coaches en bevat gewoonlijk de volgende onderdelen;

  • Inleiding en praktische informatie over de wedstrijd
  • Paklijst (zie Paklijst roeiwedstrijd)
  • Het oproeiprogramma
  • De race opgedeeld in delen
  • Wedstrijdvoorbereiding

Inleiding

Veel roeiers roeien de wedstrijd die ze gaan starten voor het eerst. Ze weten dus niet wat ze kunnen verwachten, hoe de baan er uit ziet en wat voor afstanden er precies gevaren gaan worden. Een korte introductie in het wedstrijdplan zorgt ervoor dat de roeiers ter plekke niet voor verassingen komen te staan.

Paklijst

Roeiers die spullen vergeten mee te nemen naar een roeiwedstrijd zijn op z’n zachts gezegd onhandig. Denk aan uniforme kleding, 10/13’s om de boot mee in elkaar te draaien en eten om je wedstrijd goed voor te kunnen bereiden. Zie voor een complete lijst ook de Wiki pagina ‘Paklijst roeiwedstrijd’.

Het oproeiprogramma

Het oproeiprogramma is het programma wat je ploeg voor elke (AT) training draait. Het is een bekend programma waarmee de roeiers zich voor zichzelf kunnen voorbereiden op de race. Ga hier ook niet iets nieuws bedenken, het is belangrijk dat roeiers zich in een onbekende omgevingop iets bekends kunnen focussen. Zorg dat het programma zich focust op het collectief in de ploeg. Daarnaast is het niet erg als de roeiers moe worden in het oproeiprogramma, zo zijn de spieren wakker en voorbereid op de race. Zie voor een voorbeeld-oproeiprogramma ook de Wiki pagina ‘Oproeiprogramma’.

De race

Het belangrijkste deel van het wedstrijdplan; de race zelf. Zorg ervoor dat het duidelijk, kort, bondig en motiverend is. Deel de race op in delen. Bij een 2K wedstrijd kan dit in meters, bij een wedstrijd op de Amstel kun je gebruik maken van bekende punten op de wedstrijdbaan. Door bepaalde technische focuspunten of opzetjes te koppelen aan deze punten in de race kunnen je roeiers en de stuur beter anticiperen op het wedstrijdplan tijdens de race.

Wedstrijdvoorbereiding

De wedstrijdvoorbereiding bestaat uit goed eten, goed slapen en eventueel het visualiseren en mentaal voorbereiden van de race.

Zie ook de Wiki pagina Wedstrijdvoorbereiding.

Laatst bijgewerkt op 24/05/2017

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.