Debiteuren zijn mensen van wie je nog geld krijgt, crediteuren mensen die je nog moet betalen. Boekhoudkundig zijn er twee vormen debiteuren en crediteuren.

  • Voorbeeld A: er is een sponsor die jouw commissie sponsort, het evenement is voorbij en de rekening die je hebt verstuurd is nog niet betaald. Er is geen geld uitgegeven of (helaas) binnengekomen. Deze debiteur schrijf je op in je debiteurenlijst.
  • Voorbeeld B: je hebt inkopen gedaan voor de lunch die je gaat verzorgen. De FC heeft je gevraagd een doos speculaaspoppen mee te nemen, want die zijn bijna op. Het geld wat je hebt uitgegeven aan de speculaaspoppen schrijf je op in het kasboek of verschijnt in je bankoverzicht. Ook dit boek je op je debiteurenlijst. Voor meer tips over debiteuren, zie alinea 6.

Een belangrijke vorm van debiteuren zijn mensen die betalen met machtiging. Enerzijds is dit een veilige methode, omdat er weinig cash in omgaat. Anderzijds is het heel belangrijk je administratie goed te doen. De penningmeester heeft hier standaardformulieren voor. Als iemand niet kan of wil betalen ligt de bewijslast bij jou. (zie ook hoofdstuk 14 debiteuren). Mensen die geen lid van Orca zijn kunnen zich niet laten machtigen, zij betalen altijd ter plekke.

Laatst bijgewerkt op 11/05/2016

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.