Een transactie die nog wel eens plaats zal vinden is die tussen de kas en de bank.
Het grootboek dat je gebruikt om deze bijzondere transactie te beschrijven is het grootboek kruisposten. Door gebruik te maken van dit grootboek is het noteren van boekingen van kas naar bank of andersom erg eenvoudig.

  • Stel, je gaat de kas storten bij de bank. Waar het op neerkomt is dat je geld uitgeeft uit de kas. Je noteert dit in het kasboek als een uitgave uit de kas, onder de omschrijving ’storten kas’.
    Als je het geld stort, staat het niet direct op je rekening; het duurt een paar dagen voor de bank je storting heeft verwerkt. Op een gegeven moment is het geld op je rekening bijgeschreven. Op dit moment heeft de bank dus in feite een inkomst. Dit zie je op je bankoverzicht terugkomen en moet kloppen met het stortingsbewijs.
  • Indien je geld opneemt van de bank is het helemaal eenvoudig. Het geld dat je opneemt krijg je namelijk direct in handen. Op het moment dat je dit doet heb je namelijk een uitgave voor de bank en tegelijkertijd een inkomst voor de kas, en je noteert het ook als zodanig in het kasboek.

Alle bovenstaande boekingen worden geboekt op het grootboek kruisposten. Dit grootboek is altijd in balans, tenzij er een storting nog niet verwerkt is door de bank.

Laatst bijgewerkt op 11/05/2016

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.