Een snoek of ‘een snoek slaan’ is het verliezen van de controle over het blad onder water waarbij de riem in het water blijft hangen Snoeken gebeurt vaak in de recover of de uitzet. De Engelse term voor snoeken is ‘catching a crab‘.

Een snoek kan er voor zorgen dat de roeier plat tegen de boot geslagen wordt en de riem parallel aan de boot komt te liggen. De gehele boot moet dan worden stilgelegd voordat de roeier zijn blad weer uit het water kan halen. Na een snoek moet de dolpen en de drukstang van de roeier nagekeken worden op beschadiging en moet de hoek van de dolpen worden nagekeken.

Bij een harde snoek kan de roeier een rib breken of zelfs bewusteloos raken. Het is daarom belangrijk bij het slaan van een snoek aan de roeier te vragen of deze pijn in zijn/haar borststreek heeft. Soms komt het voor dat roeiers doorroeien met een gekneusde of gebroken rib, wat ernstige blessures kan veroorzaken.

Snoeken voorkomen

Snoeken kan worden voorkomen door strak bladwerk (op hoog tempo) te voeren. Door controle over de riem en het blad te houden vermindert de kans op een snoek. Een snoek in de uitzet kan voorkomen worden door hoog te zitten en ruimte te maken om verticaal uit te zetten.

Laatst bijgewerkt op 10/05/2019

Foutje gespot? Aanvullingen aan dit artikel? Jouw eigen kennis delen? Neem contact op met de redactie.